Улун – китайський сорт чаю середньої ферментації. Його відрізняє неймовірний аромат (улун – чемпіон за вмістом ефірних масел), смак, маса корисних властивостей. Познайомимося ближче з особливим сортом.
Улуни: різні, особливі
Улун, улунський чай, відомий під різними іменами. Крім «енциклопедичного» улуна, його поетично називають «бірюзовим чаєм», «Чорним драконом». Популярне ім'я – оолонг. Це результат англійського перекладу назви, в Британії через особливості вимови його стали називати саме так. З лондонських віталень найменування прийшло до нас – навіть стало популярним, як і улун.
Багато хто помилково називають улун зеленим чаєм – через колір завареного напою. Насправді сорти діляться на чорні і зелені не по кольорам, а за особливостями ферментації, специфіці рослини. Оолонг – середньоферментований сорт, ферментація у нього варіюється в діапазоні 20- 50%. У зелених сортах показник нижче. У зелених чаїв листочки цільні, а у «Чорного дракона» - закручені, іноді у формі спіралі або кульки. Відрізняється технологія виробництва.
Багато хто помилково називають улун зеленим чаєм – через колір завареного напою. Насправді сорти діляться на чорні і зелені не по кольорам, а за особливостями ферментації, специфіці рослини. Оолонг – середньоферментований сорт, ферментація у нього варіюється в діапазоні 20- 50%. У зелених сортах показник нижче. У зелених чаїв листочки цільні, а у «Чорного дракона» - закручені, іноді у формі спіралі або кульки. Відрізняється технологія виробництва.
Улуни бувають різними. Їх ділять на темні (ферментація більше 50%) і світлі (20-30%). Чим більше ферментація, тим міцніше чай, більш насичений смак і запах. Світлі сорти ніжніші, вони ближче до зелених чаїв.
Вони відрізняються за регіональним параметром – де вирощували чай. Популярні:
Оолонги часто бувають ароматизованими. Популярні підвиди – молочний улуна, з нотами орхідеї, женьшеню, османтуса. В процесі ферментації до листя додають рослинні екстракти, в разі молочного оолонга ферментують в свіжому молоці.
- уїшаньский, росте на кручах півночі Фуцзянь;
- чагарники, які ростуть на півдні та півночі Фуцзянь;
- гуандунський, в ароматі чітко відчувається орхідея;
- тайванський, росте в туманному кліматі і володіє м'яким запахом і смаком.
Оолонги часто бувають ароматизованими. Популярні підвиди – молочний улуна, з нотами орхідеї, женьшеню, османтуса. В процесі ферментації до листя додають рослинні екстракти, в разі молочного оолонга ферментують в свіжому молоці.
Корисні властивості улуна
Оолонг в складі містить велику кількість антиоксидантів. В організмі вони захищають мембрану клітин від ушкоджень, уповільнюють процеси старіння. Клінічно доведено зв'язок антиоксидантів з онкологічними утвореннями – вони мають профілактичну дію до розвитку раку.
«Бірюзовий чай» допомагає при скиданні зайвої ваги, нормалізує кров'яний тиск. Якщо регулярно пити «Чорний дракон», знизиться рівень «поганого» холестерину, кровоносні судини очистяться від холестеринових бляшок, покращиться робота серця, знизиться ризик серцево-судинних захворювань. Оолонг позитивно позначається на стані шкіри, волосся. Улунський чай містить адипонектин – білок, що запобігає розвитку діабету.
«Бірюзовий чай» допомагає при скиданні зайвої ваги, нормалізує кров'яний тиск. Якщо регулярно пити «Чорний дракон», знизиться рівень «поганого» холестерину, кровоносні судини очистяться від холестеринових бляшок, покращиться робота серця, знизиться ризик серцево-судинних захворювань. Оолонг позитивно позначається на стані шкіри, волосся. Улунський чай містить адипонектин – білок, що запобігає розвитку діабету.
Як правильно зберігати і заварювати улун?
Ці сорти чаю вимагають трепетного ставлення до правил зберігання та заварювання. Упаковка повинна бути герметичною, світлі сорти люблять прохолоду (ідеально температура 5-10°С, але підійде і кімнатна). Темні до температури невибагливі.
Перед заварюванням посуд (заварник або чайник) обдають окропом, зливають воду. Потім поміщають всередину заварку - досить 5-7 грам. Світлий чай заливають водою температурою 80оС, темний – 90 оС. Першу заварку зливають, другу настоюють півхвилини – за цей час розкриваються ефірні масла, напій набуває багатий, насичений аромат. Другу заварку вже можна пити. Чай заварюють повторно, кожен раз даючи настоюватися на 10 секунд довше, ніж попередній.
Перед заварюванням посуд (заварник або чайник) обдають окропом, зливають воду. Потім поміщають всередину заварку - досить 5-7 грам. Світлий чай заливають водою температурою 80оС, темний – 90 оС. Першу заварку зливають, другу настоюють півхвилини – за цей час розкриваються ефірні масла, напій набуває багатий, насичений аромат. Другу заварку вже можна пити. Чай заварюють повторно, кожен раз даючи настоюватися на 10 секунд довше, ніж попередній.
Оолонг п'ють без цукру, лимона, меду, інших добавок, зберігаючи чистий, природний смак.
Замовити якісний китайський оолонг в асортименті від Apis Tea з доставкою по Україні ви можете прямо зараз.