Блог

Смола пуер – це улюблений напій тибетських ченців

2023-07-14 00:54
Смола пуер (Чха Гао, чайна паста) – ексклюзивний напій. Можливо, ви навіть не чули про нього – серед українців цей сорт досить рідкісний. Його батьківщина – Китай, там Чха Гао вирощували і ферментували тибетські монахи, і вельми неохоче ділилися рецептом довголіття зі «світськими» людьми. Зараз чайна паста вийшла за межі монастирів Тибету, підкорює світ і знаходить прихильників по всій планеті. Сьогодні цей напій став доступний в Україні – ексклюзивно від компанії Apis Tea.

Смола пуер: особливості

Смола пуер – напій, який настоюють на речовині смолистої форми. За смаком і кольором це чай, міцний і насичений. Видобувають смолу з листя китайської камелії, що росте на плантаціях китайської провінції Юньнань, - з неї роблять також пуер шен і шу.
В історії перші згадки про сорт чаю збереглися з 7 століття нашої ери. У 10 столітті це був улюблений напій юнаньской знаті, до 13 сторіччя він поширився серед аристократії Тибету, в тибетських монастирях.
Заварений чай буває від бурштинового, насиченого золотого відтінку до темного бурштинового, залежить від міцності і кількості заварки. Смак дуже м'який, не відчувається гіркота, характерна для чаю тривалої ферментації. Аромат ніжний, оригінальний, не схожий ні на що. Описати складно – щоб його зрозуміти, треба спробувати.

Корисні властивості смоли пуер

Користь багато століть відома китайській народній медицині. У 20 столітті вона привернула увагу вчених, властивості чаю доведені численними клінічними випробуваннями.

  • Доведено такі властивості:
  • природний антидепресант. Настій багатий на L-теанін і танін. Вони стимулюють викид дофаміну, гормону радості. Звідси гарний настрій після чашки чаю;
  • тонізує і бадьорить. Смолу пуер краще пити вранці, тому що її тонізуючий ефект вище, ніж у каві. Але в ньому немає кофеїну, тому він не дає навантаження на серце. Активізує мозкову діяльність, покращує концентрацію уваги, когнітивні функції;
  • нормалізує функцію печінки, розщеплюючи жири і знижуючи рівень холестерину;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • допомагає в схудненні. Цей ефект проявляється в двох процесах: компоненти чаю прискорюють процеси спалювання жирів і знижують апетит;
  • допомагає впоратися з похміллям, має ефект інтоксикації, очищення організму. Діє як природний антиоксидант, виводить токсини;
  • сприяє зміцненню імунітету, як і чай пуер. У смоли ефект потужніший, оскільки концентрація корисних речовин в ній вища.

Настій використовується в Піднебесній як еліксир бадьорості, довголіття і здоров'я.

Як правильно заварювати чорну смолу пуер?

Це яскравий, сміливий і насичений різними нотами смак. Важливо правильно заварювати напій, щоб не втратити в процесі аромат, смакові характеристики, дозволити повністю розкритися корисним властивостям.

Два традиційних рецепта заварювання смоли пуер:

  • Шматочок вагою приблизно в 1 грам помістіть в заварник або гайвань (китайський посуд для заварювання чаю), залийте окропом і залиште настоюватися на 3-4 хвилини. Можна заварювати повторно, поки смак не стане «порожнім»;
  • Припустимо заварювати чай в термосі, з урахуванням не більше 1,5 грама смоли на літр води. Не перестарайтеся з міцністю - в цьому чаї багато тонізуючих компонентів. Зачекайте, поки смола розтане, і ви отримаєте підбадьорливий, тонізуючий напій.

Купити справжню смолу пуер в Apis Tea – правильне рішення. У нас хороший, справжній, якісний чай, який ми імпортуємо з Китаю без посередників, демократичні ціни. Географія доставки – Україна.